Sivut

Vanhusten ravitsemus

Tehtäväsi on antaa 75 vuotiaalle Jussille ja 74 vuotiaalle Kaisalle tietoa terveellisestä ruokailusta. Pariskunta asuu rivitalossa, keskustassa. He hoitavat arkiaskareet itsenäisesti. Yhteinen harrastus on sauvakävely, uinti ja tv-katselu.

Linkistä löydät Akuutti tv ohjelman 15.2.2016, jolloin aiheena on vanhuksen ruokailu laihduttamisen näkökulmasta.
Toinen linkki on Eviran suositus ikäihmisen terveelliseen ruokailuun. Ravitsemussuositukset 2010.

1. Tee oma esitys Jussille ja Kaisalle hyvästä ikäihmisen ruokailusta, joka edistää terveyttä ja hyvää oloa.

2. Pohdi, miten lähihoitaja voi edistää vanhuksen hyvää ravitsemusta laitoshoidossa?

3. Määrittele, mitä tarkoittaa hyvä kuntoinen ikä ihminen? Vinkki: kuvalinkki.

4. Mitä tarkoittaa seuraava käsitteet:
- virheravitsemus?
- vajaaravitsemus?
- aliravitsemus?
- ravitsemuskuntoutus? (Viimeinen linkki)


Ravitsemustila arvioidaan MNA- testillä.
Ravinnonsaannissa arvioidaan ainakin:
- Energian ja proteiinin saanti 1-3 ruokapäiväkirjalla.
- Hoitajien, omaisten ja läheisten antamat tiedot sairauksista, ruokailutavoista, rajoituksista ja mieltymyksistä ovat tarpeen.
- Näiden arviointien ja tietojen perusteella tehdään ravitsemushoidon suunnitelma.

- Ravitsemushoidon suunnittelemiseen käytetään ikääntyneen ravitsemukseen perehtynyttä ravitsemussuunnittelijaa tai terapeuttia konsultointiapuna.
- Suunnitelma dokumentoidaan.


MNA- testi. MNA-testi on yli 65-vuotiaiden ihmisten ravitsemustilan arviointiin.
Siinä ikääntyneet jaetaan kolmeen ryh-
mään: virhe- tai aliravitsemuksesta kärsiviin, virheravitsemusriskissä oleviin
ja niihin, joilla on hyvä ravitsemustila.

Ideana on löytää
riittävän varhaisessa vaiheessa ne ikääntyneet henkilöt, joilla on ravitsemus-
ongelmia (virheravitsemusriski.)

Energian- ja proteiininsaantia tarkkaillaan ainakin 1–3 päivää, tulokset merkitään ruokapäiväkirjaan.

Ravitsemushoidon suunnitelmaa
tehtäessä käytetään apuna ikääntyneen ravitsemukseen perehtynyttä ravitse-
mussuunnittelijaa tai – terapeuttia. Suunnitelma dokumentoidaan.

Lääkkeet jaetaan selvästi ennen ateriaa. Tällä halutaan erottaa lääkehoito ja ruokailu selkeästi toisistaan.


Kodinomainen ruokailutilanne koostuu:
  • Pöytien kattauksesta.
  • Ruoan tarjoilusta.
  • Henkilökunnasta.
  • Asukkaista.
  • Ruokailutilanteesta.






Tehtävä 1. Ikääntyneen ihmisen hyvä ravitsemus ylläpitää terveyttä, toimintakykyä ja elämänlaatua.

Ravitsemusongelmien riski on suurin yli 80-vuotiailla. Heille keskeisimpiä
ongelmia ovat liian vähäinen energiansaanti ja laihtuminen pikemminkin kuin
ylipaino.

Ikääntyneiden omat mielipiteet ja toiveet otetaan huomioon ravitsemushoidon
suunnittelussa.
Tehostettua ravitsemushoitoa toteutetaan
silloin, kun ravitsemustila on heikentynyt, paino laskenut tai syödyn
ruoan määrä on vähäinen.

Monipuolinen ravitsemus ja monipuolinen ja riittävä liikunta tukevat terveyttä läpi elämän.

Täytä puolet lautasestasi kasviksilla, neljännes perunalla, riisillä tai pastalla ja viimeinen neljännes lihalla, kalalla tai proteiinipitoisella kasvisruoalla.

Valitse juomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä.



ympärivuorokautisessa hoidossa olevan ravitsemus
Suositukset:
-Huolehditaan riittävästä ravinnonsaannista; tarvittaessa tehostettu
ruokavalio.
-Tunnistetaan ja ehkäistään tahaton laihtuminen; punnitus on
suositeltavaa kerran kuukaudessa.
-Arvioidaan avuntarve syömisessä; tarvittaessa muistutetaan syömisestä
edistetään ruokailutilanteen kodinomaisuutta.

-Hoitajat ruokailevat tai istuvat ruokapöydässä yhdessä ikääntyneiden
kanssa.
-Huolehditaan suun terveydestä hampaiden, proteesien ja suun
limakalvojen päivittäisellä puhdistuksella.
-Käytetään D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa/vrk ympäri vuoden.
-Suunnitellaan yhteistyössä asukkaan kanssa ruokailun toteutus, joka
turvaa riittävän ravinnonsaannin.
-Toimintakykyä ylläpitävä liikunta tehdään mahdolliseksi.


Terveellinen ja hyvää oloa lisäävään ruoka-ateriaa kuuluu suolan käytön kohtuullisuus ja hyvälaatuisten, pehmeiden rasvojen
käyttö on tärkeää.


Tehtävä 2
= Lähihoitaja voi edistää vanhusten hyvää ravitsemusta laitoshoidossa siten että:
  • Ottaa huomioon ympäristön ja sen että ympäristö on siisti ja rauhallinen jotta vanhus saa ruokarauhan.
  • Ruokatilanteessa on hyvä ylläpitää vanhuksen jäljellä olevaa toimintakykyä ja se saattaa lisätä hyvää oloa.
  • Hyvän ravitsemuksen tavoitteena on turvata riittävä proteiinien saanti elimistön tarpeiden tyydyttämiseksi ja sopiva energiansaanti.

  • Vajaaravitsemukselle altistavia tekijöitä ovat ikääntymisen mukana tuomat sairaudet, toiminnanvajeet, runsas lääkemäärä.

Tehtävä 3.
Hyväkuntoinen vanhus tarkoittaa mielestäni sitä että ihmisellä on hyvä yleiskunto vielä vanhanakin ja että jaksaa touhuta esimerkiksi tanssia, laulaa.

Hyväkuntoisuus meinaa iäkkäällä mielestäni myös sitä että jaksaa kommunikoida ja ymmärtää mitä puhutaan.



Tehtävä 4.
Virheravitsemus= Virheravitsemus eli malnutritio tarkoittaa yhden tai useamman ruoka-aineen puutetta tai ylimäärää ravinnossa.
Virheravitsemuksen tyypeistä aliravitsemuksen yleisin oire on laihtuminen, yliravitsemuksen taas ylipaino.

Virheravitsemukselle voi altistaa:
  • Sydän ja verenkiertosairaudet.
  • Aivohalvaus.
  • Muistisairaudet.
  • Traumojen kuten lonkkamurtumien jälkitila.
  • Masennus.
  • Kipu.
  • Akuutti tai krooninen sekavuus.
  • Aistitoimintojen vajeet.
  • Levottomuus.
  • Usein ikääntyneellä on useita samanaikaisia sairauksia ja toimin
          nanvajeita sekä monimuotoinen ja runsas lääkitys.

Vajaaravitsemus= Vajaaravitsemus tarkoittaa tilaa, jossa energiaa, proteiineja tai muita ravintoaineita ei saada tarpeeksi tai niitä saadaan liikaa tai tarpeeseen nähden epätasapainoinen määrä.

Aliravitsemus= Tarkoittaa tilaa jossa henkilö ei saa riittävästi energia- tai suojaravintoaineita ja se on virheravitsemuksen muoto.

Ravitsemuskuntoutus= Se sisältää ravitsemuksen arvioinnin ja ravitsemushoidon suunnitelman ja ravitsemustilaa arvioidaan MNA- testillä.

Ravinnonsaannista arvioidaan energian ja proteiinin saanti 1-3 päivän ruokapäiväkirjalla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti