Sivut

Termit ja niiden tarkotus (Aseptiikka tehtävä)

Termejä ja niiden selitykset

1. Aseptiikka= Kaikki ne toimet, joilla pyritään estämään kudosten, steriilien materiaalien,välineiden ja pintojen kontaaminaatio mikrobeilla. Aseptiikalla määrää siis sen että aina mennään puhtaasta likaiseen.

2. Aseptinen omatunto=  Tarkoittaa sitä että toimitaan oikein, vaikka kukaan ei näkisi, korjaa virheet jos niitä tapahtuu, aseptisiin työtapoihin sitoutumista. Kun aseptinen omatunto toimii, ei olla riippuvaisia toisten valvonnasta.

3. Mikrobi= On yleisnimi mikroskooppiselle pieneliölle joita ovat bakteerit, virus, sieni, alkueläin.

4. Bakteeri= Yksisoluinen, alkeistumainen mikro -organismi.

5. Virus= Mikro-organismi, jonka sisällä on perintöaines ja joka lisääntyy vain elävien solujen sisällä. Virus tarvitsee isäntäsolun lisääntyäkseen.

6. Sieni= Sieniä voi olla jalkasieni joka on rihmasienten aiheuttamaa infektiota. Se tulee yleensä pikkkuvarpaan ja sen viereisen varpaan ahtaaseen varvasväliin.
Jalkasieni oireilee siten että se punoittaa, kutiaa, hilseilee, halkeilee yhdessä tai kahdessa  varvasvälissä. Sieni on bakteeri.

Hoito: Jalkasieni parantuu yleensä 3-4 viikossa näillä ( klotrimatsoli, mikonatsoli, ketokonatsoli, ekonatsoli) sisältävällä sienilääkevoiteella tai pulverilla, joita saa reseptittä apteekista.


Milloin lääkäriin: Jos jalkasienen hoito on epäonnistunut tai kun epäillään silsan levinneen jalkapohjaan tai varpaitten kynsiin.



Sitten on hiivasienitulehdus jonka aiheuttaa allergia,tartunta, liika-hygienia, hiostavat siteet, liika makean nauttiminen,
antibioottikuuri tai stressi.
Hiivasieni ilmenee naisilla ja miehillä sukuelimen tulehduksena, ihottumina, suutulehduksina, tai suoliston oireina.
Muita mahdollisia tulehduksen aiheuttajia ovat bakteerit, virukset joihin löytyy apu vain lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä.

Hiivatulehdus ilmenee miehillä harvoin sukupuolitulehduksena kuin taas naisilla se on yleisempää.
Miehillä terskassa hiivatulehdus ilmenee kutinana ja kirvelynä.
Naisilla emättimessä hiivatulehdus ilmenee niin että on hajutonta ja kokkareista valkovuotoa sekä kutinaa ja kirvelyä.

Hoito: Hiivatulehdukseen voi käyttää itsehoitolääkkeitä jos tunnistaa taudin oireet. Itsehoitolääkkeet annostellaan paikallisesti emättimeen tai otetaan suun kautta kapselina, voiteilla. ja emätinpuikoilla joita ovat: canesten, gyno-daktarin, gyno trosyd.
Lääkettä käytetään valmisteesta riippuen 1-14 vuorokautta.

Milloin lääkäriin?= Jos tulee allergia tai ärsytysreaktioita jotka ilmenee kirvelynä tai jonain muuna ärsytyksenä hoidon aikana. Jos oireet pahenee hoidosta huolimatta, on silloin hoito keskeytettävä ja mentävä lääkäriin



Ihosieni=Eli hiivainfektiolla tarkoitetaan hiivan aiheuttamaa infektiota kosteissa taipeissa eli nivustaipeet, pakaravako, rintojen alustat, kainalot, suupielet.
Taipeen hiivainfektioalue on tarkkarajainen, mutta sen reuna mutkittelee ja alueen ulkopuolella on pieniä erillisiä infektiopesäkkeitä.
Kutina on kohtalaista ja pakaroihin saattaa etenkin anooppista ihottumaa sairastaville kehittyä hiivagranuloomia.

Hoito= Hiivainfektiossa pitää pestä vedellä ja saippualla kahdesti päivässä ja kuivata perusteellisesti.
Sienilääkkeitä ovat: klotrimatsoli, ketokonatsoli, mikonatsoli, ekonatsoli, tiokonatsoli. Nämä tehoavat hiivaan ja tavallisiin ihoinfektiota aiheuttaviin bakteereihin. Näitä on saatavilla emulsiovoiteena ja lääkepuuterina ilman reseptiä.
Myös natamysiinivoide tepsii hiivaan hyvin, muttei bakteeriin.
Sisäisiä hiivalääkkeitä tarvitaan joskus itsepäisen hiivainfektion taltuttamiseen.
Lääkkeitä käytetään kahdesti päivässä 2.3 viikon ajan.

Milloin lääkäriin?= Jos itsehoito ei ole tehonnut kolmessa viikossa, pitää hakeutua lääkäriin diagnoosin tarkistamista varten. Samalla tarkistetaan altistavat tekijät kuten diabeteksen hoitotasapaino.



Hiussieni= Sieni voi tarttua vartalolle ja päänahkaan kotieläimestä ja joskus myös henkilöstä toiseen. Laajassa silsassa on sisäkkäisiä renkaita ja infektoituneella alueella sienen aiheuttamia karvatuppitulehduksia. Silsa myös kutiaa.
Päänahan pälvisilsassa läiskiä voi olla yksi tai useita,
Hiuspohjassa on ohutta hilseilyä ja hiukset katkeilevat läiskittäin läheltä päänahan pintaa. Hiukset ei lähde juurineen.
Vatalon ja päänahan silsaa epäillessä otetaan sieniviljely ennnen hoidon aloittamista. Diagnoosi varmistuu vasta viljelytuloksen perusteella.
Päänahan silsaa sairastavan perheenjäsenet on myös tutkittava ja hoidettava samanaikaisesti jotta tauti ei leviäisi.

Hoito= Vartalosilsa paranee yleensä paikallishoidolla joko terbinafiinivoiteella parin viikon ajan tai noin 4 viikon mittaisella klotrimatsoli-, ketokonatsoli-, ekonatsoli-, mikonatsooli tai tiokonatsolivoidehoidolla. Päänahan silsa ei parane itsehoidolla.

Milloin lääkäriin?= Vähänkin epäselvissä tapauksissa lääkäriin on syytä mennä varmistamaan diagnoosi, ettei silsa muuttuisi sopimattomalla hoidolla tuntemattomaksi( tinea incognito)
Vartalon silsa hoidetaan tarvittaessa 2-4 viikon mittaisella sisäisellä hoidolla.
Päänahan pälvisilsa hoidetaan aina sisäisellä hoidolla joka kestää 4-6 viikkoa. Sisäisenä lääkityksenä käytetään yleensä terbinafiinia tai itrakonatsolia.
Sisäisen lääkityksen aloittaminen edellyttää diagnoosin varmistamista sieniviljelyllä.
Paikallishoitona voi käyttää terbinafiinivoidetta, atsolivoiteet ja shampoo. Näitä voidaan käyttää sisäisen lääkityksen rinnalla.
Lastenannostus tarkistetaan tapauskohtaisesti ja se määräytyy painon mukaan,



7.Alkueläin= Yksisoluinen, tumallinen eläinsolun kaltainen mikrobi ne oovat toisenvaraisia ja toimintakykyisiä.

8. Pysyvä mikrobikasvusto= Syntymän jälkeen ympäristökontaktien ( koskettaminen, hengittäminen, syöminen, juominen seurauksena iholla ja kehon onteloiden limakalvoille jäävät elämään ne mikrobit, joille ihon ja limakalvojen kosteus ja sijainti tarjoavat hyvän kasvuympäristön.
Näin mikrobit muodostavat keron eri alueelle pysyvän mikrobikasvuston eli normaaliflooran, joka pysyy lähes muuttumattomana koko elämän ajan.
Pysyvää mikrobikasvustoa tavataan runsaasti iholla ja taivekohdissa kuten kämmenissä, kasvoissa,kaulalla, kainaloissa.
Limakalvoilla erityisesti nenän, suun sulupuolielinten, suoliston limakalvoilla ja aukkojen esim peräaukon ympärillä.

Ihmisen pysyvä mikrobikasvusto  koostuu suurimmaksi osaksi bakteereista. Se on ihmiselle tärkeä koska se toimii iholla ja limakalvoilla puolustuksen osana suojaten ihmistä muiden tautia aiheuttavien mikrobien (patogeenien) hyökkäykseltä.

Ihmisen mikrobikasvusto saattaa muuttua haitalliseksi jos esimerkiski kehon omaan mikrobikasvustoon kuuluva bakteeri aiheuttaa virtsainfektion kulkeutuessaan normaalilta elinalueelta suolistosta ulosteen mukana peräaukonsuulle ja siitä edelleen 'vieraalle alueelle' virtsaputkeen.

9. Väliaikainen mikrobikasvusto= Iholle kertyy oma pysyvän mikrobikasvuston lisäksi siirtyvää väliaikaista mikrobikasvustoa.
Mikrobit kulkevat ihohilseen mukana ihmisen liikkuessa ja hikoillessa. Väliaikainen mikrobikasvusto siirtyy fyysisellä kosketuksella ( kättely, suutelu, hoitotoimenpiteet) ihmisestä toiseen. Myös ympäristön koskettelun esimerkiksi oven kahva, lelut, vesihana, hoitovälineet, tasojen pinnat.
Lähihoitajantyössä käsiin kertyy työssä paljon väliaikaista mikrobikasvustoa, joihin voi kuulua useat patogeenit ja nämä mikrobit saattavat säilyä iholla pitkiä aikoja tartuntakykyisinä ja niiden määrä saattaa lisääntyä ajan kuluessa. Tämän takia käsihygienia on todella tärkää, koska sillä tavalla koitetaan hävittää väliaikainen mikrobikasvusto. Myös suojakäsineet estää mikrobeja leviämästä.

10. Patogeeni= Tarkoittaa tautia aiheuttavaa mikrobia.

11. Infektio=Tarkoittaa tartuntaa, mikrobien aiheuttamaa tautia ja tulehdusta.

12. Resistenssi= Tarkoittaa vastustuskykyä sairautta, mikrobia, torjunta-ainetta tai lääke-ainetta vastaan.

13. Antibiootti= Mikrobien tuottama aine, joka estää muiden mikrobien lisääntymistä ja tappaa mikrobit. Se on siis lääkeaine

14. Kosketustartunta= Se on yleisin tartuntatie. Käsien välityksellä mikrobit siirtyvät ihmisestä toiseen suoraan kosketustartuntana esimerkiski käsien iholta limakalvoille.
Voi tarttua myös epäsuoraan esimerkiksi koskettamalla mikrobeilla saastunutta esinettä esimerkiksi lelua, ruokailuvälineitä, ovenkahvaa, vesihanaa, wc-istuinta, jäteastiaa, sairastunutta ihmistä tai tämän eritettä ja sen jälkeen toista ihmistä.

Kaikki ihmiskehon eritteet kuten sylki, lima hiki, veri, virtsa ja ulostesisältää paljon taudin aiheuttajia.

15. Pisaratartunta= Se leviää hengitysteiden eritteiden mukana.
Siinä mikrobit joutuvat nenän ja suun limakalvoille ja hengitysteihin puhuessa, aivastessa tai yskiessä.
Pisaratartunta edellyttää että tartunnan lähde tartunnan kohde ovat kohtalsisen lähellä ( noin metrin päässä toisistaan)
Pisaratartuntana leviää influenssavirukset ja streptokokkibakteerit.

16. Ilmatartunta= Siinä pisara kuivuu ja sen sisällä olevat mikrobit jäävät ilmaan ja pysyvät tartuttavina esimerkiksi pölyhiukkasissa ja ihohilseessä. Varsinkin pienet pisarat leijuu ilmassa pitkään ja kulkeutuu ilmavirtojen välityksellä hyvinkin kauas ennekuin joutuu toisten ihmisten hengitysteihin.( tavallisin on hengitysinfektio)

Ilmatartuntana leviää keuhkotuberkuloosi ja vesirokko.

17. Desinfektio= Esineiden, työtilojen, käsien, eritteiden putsaaminen. Desinfektio tarkoittaa mikrobien määrän vähentämistä mahdollisimman pieneksi.

Desinfektio menetelmät on fysikaalinen desinfektio ( esim lämpö)
ja kemiallinen desinfektio (esim 8% denaturoitu alkoholi tai klooriheksidiini.)

Desinfektiossa jos putsataan esimerkiksi saniteettipintoja tai keittiöpintoja niin silloin aineen vahvuutena käytetään 200ppm.

Jos putsataan välineitä niin silloin vahvuus on 500ppm.

Jos putsataan verta, eritteitä, silloin pitää olla 5000ppm klooriliuosta.

18. Tehdaspuhdas= Tarkoittaa tuotteen valmistuksen jälkeen steriloitua, mutta ei yksittäispakattua tuotetta.

19. Steriili= Täysin mikrobiton, ei sisällä myöskään itiöitä. Pakattu yksittäiseen pakkaukseen

20. Aseptinen työjärjestys= Tarkoittaa suunnitelmallista hoitotyötä, jolloin työssä edetään aina puhtaasta likaiseen,

21.Sterilointi= Tarkoittaa menettelytapaa jonka tarkoituksena on tappaa kaikki mikrobit ja niiden itiöt. Jotka sattaisi aiheuttaa infektioita tai toimia häiritsevinä epäpuhtauksina.

22. Särmäisjäte=Tarkoitaa jätettä jossa on infektioneuloja, infuusioneuloja, lansetteja, veitsenteriä, ampulliviiloja ja ampulleja.
Nämä ovat tartuntavaarallisia jätteitä.

23. Aseptisesti turvallinen etäisyys= Jos potilaalla on tarttuva sairaus, niin hoitajan pitää käyttää hoidettaessa suusuojaa ettei mikrobit pääse leviämään.

24. Tartuntaeritys?
= Potilas eristetään muista hänen infektion takia jos mahdollista, jotta kukaan muu ei saa samaa tautia. Tämä on yleistä sairaaloissa.
Hoitajalla pitää olla tehostettu suojavaatetus ja olisi hyvä jos yksi tietty hoitaja käy potilaan luona, koska sillä ehäistään sitä ettei tauti tarttuisi hoitajienkaan kesken.

25. Suojaeristys=Tarkotuksena on suojata erityisen infektioherkkää potilasta, tartuntojen ehkäisemisessä on huolellinen käsihygienia tärkeää.
Suojaeristyksen tavoitteena on estää taudinaiheuttajan tarttuminen potilaaseen.
Suojaeristyksessä hoidetaan allogeenisen luuydin tai kantasolusiirron saanutta potilasta välittömästi siirron jälkeen,
Määräyksen suojaeristyksestä antaa hoidosta vastaava lääkäri.

Aseptiikka toinen tehtävä:

1. Aseptiikka= Tarkoittaa keinoja joilla pyritään estämään steriilien materiaalien, pintojen, välineiden kontaminaatio eli likaantuminen mikrobeilta eli bakteereilta.

2. Desinfektio= Käsien, työtilojen, esineiden puhdistaminen mikrobeista, mutta ei kuitenkaan niiden itiöistä.

3. Hygienia=Terveydenhoidollinen puhtaus.

4. Infektio= Tartunta tai mikrobien aiheuttama tauti.

5. Inflammaatio= Tarkoittaa tulehdusta.

6. Immuuni= Vastustuskykyinen.

7. Kertakäyttöinen= Tarkoittaa asiaa mitä voi käyttää vaan kerran esimerkiksi tehdaspuhtaat käsineet.

8. Kontaminaatio= Saastuminen tai mikrobien tilapäinen joutuminen paikkaan, jossa niitä ei saisi olla esimerkiksi haava tai hoitovälineet.

9. Mikrobi= Yleisnimi mikroskooppiselle pieneliöille joita ovat bakteeri, virus, sieni, alkueläin.

10. Mikrobiologia= Se on mikro-organismeja tutkiva biologian haara. Se tutkii bakteerien, arkkien, sienten, virusten, levien ja alkueläinten rakennetta, elintoimintoja ja niiden hyödyntämistä.

11. Puhdas=Tarkoittaa asiaa jossa ei ole likaa, tahroja tai saastetta.

12. Steriili= Täysin mikrobiton eikä sisällä yhtään itiöitäkään.

13. Tehdaspuhdas=  Riittävän puhdas tavalliseen hoitotyöhön.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti