Sivut

Vanhustyön käsitteet

  1. Vanhustyön osaaminen= Löytyy ammattitaitoa työskennellä vanhusten kanssa ja hallitsee hoitotyön. Osaa ottaa huomioon tarpeet ja voimavarat.

  1. Moniammatillinen työ= Työpaikasta löytyy lähihoitajien lisäksi esimerkiksi fysioterapeutti, sairaanhoitaja.

  1. Ammattitaito= Tarkoittaa että on valmiudet omaan työhön ja pärjää, osaa työskennellä itsenäisesti ammatillisesti asukasta kunnioittaen.Ammattitaitoon kuuluu myös työmenetelmien, työvälineiden, materiaalien, tiedon ja työturvallisuusasioiden hallinta sekä lain noudattaminen.

  1. Terveydenhuollon ammattihenkilö= Tarkoittaa henkilöä joka työskentelee sosiaali ja terveysalalla.

  1. Laitoshoito= Laitoshoitoon siirrytään silloin kun ei enää itsenäisesti pärjää kotona. Laitoshoito on ympärivuorokautista hoitoa. Siinä on työntekijöitä paikalla ympäri vuorokauden. Laitoshoitoa voidaan antaa joko kaupunkien vanhainkodissa, kaupunkien hoivakodeissa, yksityisissä hoitokodeissa.
Lyhytaikaisella laitoshoidolla tuetaan ikäihmisten selviytymistä kotona ja omaisen jaksamista. Samalla ehkäistään pysyvän laitoshoidon tarvetta. Lyhytaikaishoitojaksot voivat toistua säännöllisesti kotona asumisen kanssa tai ne voivat olla satunnaisia.

   6. Elämänlaatu= Elämänlaatuun kuuluu fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen puoli. Elämänlaatu tarkoittaa siis sitä että kuinka hyvin ihmisellä on asiat hänen elämässään hänelle tärkeissä asioissa.

   7. Kotihoito= Kotihoidossa tuetaan ihmistä joka ei pärjää enää itsenäisesti kotonaan. Kotihoidon avulla kotona asuminen on turvallista, vaikka toimintakyky olisi heikentynyt. Kotihoitoon pääsee ihminen, yleensä vanhus joka tarvitsee apua päivittäisissä toiminnoissa kuten pukeutumisessa, peseytymisessä, wc käynnillä tai ruoanlaitossa tai pyykin pesussa. Jokaiselle kotihoidon asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoito- ja palvelusuunnitelma.

  8.Tukipalvelut= Kotihoidon tukipalveluja voi saada esimerkiksi jos tarvitsee apua ruokailuun, kaupassa käymiseen, pyykinpesuun tai siivoukseen. Asukas voi saada myös turvapuhelimen jolla hälyttää apua aina tarvittaessa. Kotihoidon palvelu ja hoitosuunnitelmassa sovitaan tukipalvelujen järjestämisestä.

9. Asumispalvelut= Tällä tarkoitetaan sitä että kaupunki järjestää asumisen ja siihen liittyvät palvelut esimerkiksi vanhukselle joka ei pysty asumaan kotonaan itsenäisesti. Hän voi muuttaa joko palvelutaloon tai vanhainkotiin. Jos vanhus on omatoiminen ja selviytyy päivittäisissä toiminnoissaan vähän avustettuna, silloin palvelutalo on oikea paikka. Jos hän tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa niin silloin joko vanhainkoti tai laitoshoito on oikea paikka.

10.Päivätoiminta= Tällä tarkoitetaan viriketoimintaa jonka tarkoituksena on tukea kuntoutusta jolla edistetään ikääntyneiden henkilöiden toimintakykyä, henkistä vireyttä ja sosiaalisia suhteita. Päivätoiminta on tavoitteellista toimintaa ja sen takia jokaiselle asukkaalle tehdään yksilöllinen hoito ja palvelusuunnitelma jossa mennään asukkaan voimavarojen mukaan.

11.Lääkekorvaukset=  Lääkekorvauksella saa korvausta perusvoiteista, kliinisistä ravintovalmisteista ja lääkkeistä jotka on määrätty reseptillä. Voi saada korvausta vain niistä valmisteista, joille sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) on vahvistanut korvattavuuden.

12.Matkakorvaukset= Kela korvaa julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tehdyn matkan kustannuksista jos matka on tehty synnytyksen raskauden tai sairauden vuoksi. Kela korvaa myös kuntoutukseen tehtyjä matkoja. Matkakorvaus myönnetään asiakkaan vakinaisesta kotiosoitteesta asiakasta lähimpänä olevaan hoitopaikkaan ja siellä asukas saa tarpeensa mukaista hoitoa.

13.Lääkekorvausten maksukatto= Jos ostaa 605 eurolla lääkkeitä niin sen jälkeen jokaisesta korvattavasta lääkkeestä maksetaan 2.50e.

14.Ravitsemushoito= Tarkoittaa sitä että asukas saa tarkoituksenmukaista ja terveellistä ruokaa ja riittävästi. Hyvä ravitsemus ylläpitää toimintakykyä, terveyttä, elämänlaatua. Ikääntyneen ravitsemus arvioidaan säännöllisesti.

15.Vajaaravitsemus= Tarkoittaa sitä että vanhus ei ole saanut tarpeeksi ruokaa tai ei ollenkaan esimerkiksi iltapalalla. Esimerkiksi energiaa, proteiinejä ja muita ravintoaineita ei saada riittävästi. Voi myös olla että ravintoaineita saadaan liikaa tarpeeseen nähden. Tämän seurauksena on haitallisia muutoksia kehon koossa, koostumuksessa, toimintakyvyssä tai kyvyssä parantua sairauksista tai toipua hoitotoimenpiteistä.

16.Virheravitsemus= Tarkoittaa jos vanhus on allerginen jollekin ruoalle ja syökin sitä tietämättään tai voi olla myös niin että vanhukselta jää saamatta proteiinejä ja tärkeitä ruokaaineita. Jos saa ravintoaineita liian vähän niin silloin vaarana on aliravitsemus ja liiallisesta saannista puolestaan ylipaino.

17.Ylläpitosiivous= Se on säännöllistä esimerkiksi viikottaista tai päivittäistä siivoamista. Esimerkiksi kotihoidossa työskentelevän täytyy ylläpitää siisteyttä asukkaan kodissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti